Etusivu Hieronta O.T.E.-hieronta

Koirahieronta

 

O.T.E. koirille

Hinnat
Yhteystiedot

Laser

Kinesioteippaus

Satulasovituskurssit

 

Hevoshierontakurssit

 
 

O.T.E-fasciahieronta hevosille

Mikä ihmeen O.T.E.-fasciahieronta?
Lihaskalvo (= peitinkalvo, fascia) on kudosta, joka erottaa lihaksiston ihosta ja muista rakenteista ja tarjoaa imusuonille, hermoille ja verisuonille väylän lihaksistoon. Kalvot lävistävät, ympäröivät ja sitovat lihaksia, siteitä, jänteitä, nivelkapseleita, luukalvoja, luita, hermoja ja verisuonia. Peitinkalvoja on myös sisäelimien ympärillä.

O.T.E.-fasciahieronnassa (myös O.T.E.-käsittelystä puhutaan; O.T.E.-lyhenne tulee sanoista Opi - Tunnista - Etene) käsitellään nimenomaan peitinkalvoja hienovaraisesti ja hitaasti pienin liikkein edeten. Kalvojen käsittelyllä saadaan hevosen lihakset rentoutumaan ja muutoinkin suuri vaikutus koko elimistöön! O.T.E.-käsittely on KIVUTONTA, toisin kuin useat esim. ihmisillä käytettävät lihaskalvotekniikat.

Mikäli lihaskalvoissa on vaurioita (esim. kaatuminen), kiristävä lihaskalvo estää lihaksen venymisen maksimimittaansa. Tällöin lihas ei pysty työskentelemään maksimiteholla. O.T.E.-käsittelyllä tällainen vaurioitunut lihaskalvo saadaan elvytettyä.

Yleensä käsittely tehdään kolmessa osassa, sillä käsittely saattaa saada voimakkaan aineenvaihdunnallisen reaktion aikaan. Reaktion voimakkuus toki on yksilöllistä; toiset pissivät (virtsan väri voi vaihdella hyvinkin paljon), kakkivat isoja määriä ja ovat väsyneitä seuraava vuorokauden ajan, toisilla reaktiot ovat hieman laimeampia.

Ennen hierontaa
- sateisina aikoina loimita hevonen / tuo karsinaan hyvissä ajoin ennen hierontaa, jotta sen karva ehtii kuivua
- harjaa hevonen ja puhdista liasta, ettei tule hierottua hiekalla ja mudalla hevosen ihoa rikki
- reippaasta liikunnasta pitäisi olla kulunut pari tuntia
- talviaikaan hoitotilassa tulisi olla vähintään n. +4 astetta lämmintä. O.T.E.-käsittelyssä käsitellään lihaskalvoja, jotka reagoivat herkästi kylmään supistumalla: käsittelystä kylmällä ilmalla kylmässä tilassa voi olla hevoselle enemmän haittaa kuin hyötyä.

Hieronnan jälkeen
- pidä hevonen lämpimänä hieronnan jälkeen. Mikäli käsitellyt lihaskalvot saavat kylmää, hevonen voi olla hyvin jumissa seuraavan päivän. Lähitunnit 2-4 tuntia käsittelyn jälkeen ovat olennaisimmat suojata kylmältä. 
- anna hevoselle mahdollisuus juoda vettä, jotta liikkeelle saadut kuona-aineet pääsevät poistumaan virtsan mukana
- varaudu pitämään seuraava päivä vapaata tai työskentelemään kevyesti maasta käsin hevosen kanssa. Mikäli hevosen pää ei kestä vapaapäivää tai muusta syystä vapaata ei voida pitää, voit kävelyttää / ohjasajaa hevosta maasta käsin. O.T.E.-käsittelyn jälkeen hevonen voi olla väsynyt 2-3 päivää, mikä tulee huomioida liikunnassa.


Hevosta ei voida hieroa (normaali hieronta + O.T.E-hieronta), jos on
- kuumetta, tulehduksia
- ihotulehdus, rikkoutunut iho (esim. kesäihottumaisella), haavoja
- rokotuslomalla (yhtä monta päivää kuin on liikuntalomaa niin myös hierontalomaa, hieronta vastaa lihaksille liikuntasuoritusta)
- rauhoitettu samana päivänä esim. raspaukseen
- tehty leikkaus: hieroa voidaan vasta kun verenvuorovaara on ohi
- suuria lihasrepeämiä
- pahanlaatuisia kasvaimia
- kantavalle tammalle O.T.E.-käsittelyä tehdään vain etupäähän.

Kysy tarvittaessa neuvoa eläinlääkäriltä ja/tai hevoshierojalta.

 

O.T.E.-käsittely sairauksien hoidossa ja ennaltaehkäisyssä

Kaviokuume
Kaviokuumeessa normaali eläinlääkärin käynti paikalla ja sairauden diagnosointi on tarpeen, kuten myös kengittäjän apu. O.T.E.-fasciahieronnalla pystytään lievittämään potilaan kipuja sekä edesauttamaan paranemista, kun aineenvaihdunta saadaan vilkastumaan. Käsittely tehdään hyvin hellävaroen lisäkipuja tuottamatta, vielä kevyemmin kuin normaalisti O.T.E.-hierottaessa. O.T.E-käsittely voidaan tehdään heti diagnosoinnin jälkeen helpottamaan kaviokuumepotilaan oloa.

Hiekkaähky, ummetusähky
Eläinlääkärin diagnosointi on paikallaan myös ähkytiloissa. Kun esim. hiekkaähky on todettu, ja toimenpiteet on aloitettu hiekan poistamiseksi, O.T.E.-hieronnalla voidaan helpottaa potilaan oloa, laukaista kivuista syntynyt palleajännitys ja edesauttaa suoliston toimintaa. Ähkyihin taipuvaisilla O.T.E.-hieronta on erinomainen keino estää ennalta ähkyjen esiintymistä!

Kiimahäiriöt, kiimakivut
O.T.E.-käsittely on todettu erinomaiseksi hoitomuodoksi kiimahäiriöistä tai -kivuista kärsiville tammoille. O.T.E. helpottaa tamman oloa ja rentouttaa sitä.

Arpikudokset, vammat esim. jännevammat
O.T.E.-hieronnalla pystytään lisäämään arpikudosten joustavuutta ja poistamaan arpikudoksista usein lähteviä kiinnikkeitä (juosteita). Isojen leikkausten jälkeisten tai syvien, suurien haava-alueiden kannattaa antaa parantua kunnolla, esim. n. 1/2 vuotta ennen kuin arpikudosta aloitetaan käsitellä. Pienempien haavojen arpikudoksia voidaan käsitellä arpeutumisen jälkeen. Helpotusta voidaan antaa O.T.E.-hieronnalla jo aiemminkin mutta silloin ei käsitellä haava-alueita, mutta tervehdyttävää vaikutusta saadaan aikaan käsiteltäessä hevosta muualta.

Myös esim. jännevammojen paranemista voidaan edistää lisäämällä aineenvaihduntaa O.T.E.-fasciahieronnalla. 

Aineenvaihduntasairauksissa ja -ongelmissa O.T.E.-käsittely on erittäin suositeltavaa tehostamaan aiheenvaihduntaa!

O.T.E.-fasciahierontaa pari kuukautta aiemmin synnyttäneelle tammalle.