Etusivu

Hevoshieronta

O.T.E. hevosille Koirahieronta O.T.E. koirille Hinnat
Yhteystiedot Laser Kinesioteippaus

Satulasovituskurssit

Hevoshierontakurssit

 HEVOSEN HIERONTAA... JA PALJON ENEMMÄN KUIN HIERONTAA


RAVURISTA RATSUUN, PUSKAPOLLESTA KISATYKKIIN

Usein hevosen käsittelyni alkaa ensin tehokkaasti lihaskireyksiä helpottavalla ja aineenvaihduntaa vilkastuttavalla O.T.E.-käsittelyllä (lue tarkemmin O.T.E. hevosille -osiosta). Tämän jälkeen teen kevyen klassisen hierontakierroksen, jolloin tarkistan, että kireydet ovat mahdollisimman hyvin lauenneet. Käsittelen aina hevosen kokonaan, koska harvemmin ongelmaa on vain yhdessä kohdassa hevosta. Esim. niskaongelmat voivat heijastua lanneselkään ja päinvastoin.

Hevosessa tapahtuvat/ tapahtuneet muutokset (esim. varusteet käyneet epäsopiviksi) ja häiriötilat (esim. vatsakivut aiheuttavat lihasjännitystä, huonosta juomisesta johtuva lihaskalvojen kuivuminen) näkyvät lihas- ja lihaskalvotasolla usein hyvin aikaisessa vaiheessa. Hevosta hoidetaan siis kokonaisuutena, ja näin vaikutetaan hevosen hyvinvointia edistävästi. Samalla saat tärkeätä tietoa hevosesi yleisolotilasta.

Hevonen hyötyy hieronnasta:
* se r
entoutuu lihaksiltaan ja mieleltään
* verenkierto paranee ja aineenvaihdunta vilkastuu; koko elimistö voi paremmin
* edistää vammojen parantumista ja mikä on erittäin tärkeätä: ennaltaehkäisee rasitusvammojen syntyä
*
kipu lievenee
* palau
tuminen rasituksesta nopeutuu.

Ennen hierontaa
- sateisina aikoina loimita hevonen / tuo karsinaan hyvissä ajoin ennen hierontaa, jotta sen karva ehtii kuivua
- harjaa hevonen ja puhdista liasta, ettei tule hierottua hiekalla ja mudalla hevosen ihoa rikki
- reippaasta liikunnasta pitäisi olla kulunut pari tuntia
- talviaikaan hoitotilassa tulisi olla vähintään n. +4 astetta lämmintä. O.T.E.-käsittelyssä käsitellään lihaskalvoja, jotka reagoivat herkästi kylmään supistumalla: käsittelystä kylmällä ilmalla kylmässä tilassa voi olla hevoselle enemmän haittaa kuin hyötyä.

Hieronnan jälkeen
- pidä hevonen lämpimänä hieronnan jälkeen. Mikäli käsitellyt lihaskalvot saavat kylmää, hevonen voi olla hyvin jumissa seuraavan päivän. Lähitunnit 2-4 tuntia käsittelyn jälkeen ovat olennaisimmat suojata kylmältä. 
- anna hevoselle mahdollisuus juoda vettä, jotta liikkeelle saadut kuona-aineet pääsevät poistumaan virtsan mukana
- varaudu pitämään seuraava päivä vapaata tai työskentelemään kevyesti maasta käsin hevosen kanssa. O.T.E.-käsittelyn jälkeen hevonen voi olla väsynyt 2-3 päivää, mikä tulee huomioida liikunnassa.

Hevosta ei voida hieroa (normaali hieronta + O.T.E-hieronta), jos on
- kuumetta, tulehduksia
- ihotulehdus, rikkoutunut iho (esim. kesäihottumaisella), haavoja
- rokotuslomalla (yhtä monta päivää kuin on liikuntalomaa niin myös hierontalomaa, hieronta vastaa lihaksille liikuntasuoritusta)
- rauhoitettu samana päivänä esim. raspaukseen
- tehty leikkaus: hieroa voidaan vasta kun verenvuorovaara on ohi
- suuria lihasrepeämiä
- pahanlaatuisia kasvaimia.
Kantavaa tammaa ei suositella hierottavan kolmen ensimmäisen kuukauden aikana.

Kysy tarvittaessa neuvoa eläinlääkäriltä ja/tai hevoshierojalta.

Näin hieronta käytännössä tapahtuu:
- Käsittely tehdään joko tallin käytävällä (usein sama paikka jossa se satuloidaan/valjastetaan) tai sitten vapaana karsinassa. Jos käsittelyssä on tapaus, jolla on vetopaniikki tai se on hyvin kiukkuinen (esim. jotkut kiimassa olevat tammat): silloin on usein parasta, että omistaja pitää hevosta riimunarussa.

- Ympäristö on hyvä saada mahdollisimman rentouttavaksi hevoselle. Esim. jos se ikävöi kavereiden perään, on hyvä ottaa kaveri mukaan talliin. Hiljaista ei tarvitse olla, normaali liikehdintä tallissa ei haittaa mitenkään. Mielelläni kuulen myös omistajalta/ylläpitäjältä/hoitajalta hevosen kuulumisia, joten jutella saa hoidon aikana. Tarvittaessa hevonen voi syödä heinää, jos käsillä on heinäaika. Kaulaa käsiteltäessä heinän syönnissä pidetään pieni tauko.

- Aina on mieluisaa, jos hevosen oma ihminen on paikalla, mutta se ei ole aina välttämätöntä. Ensimmäisellä kerralla olisi mukava, jos omistaja/ylläpitäjä/hoitaja olisi paikalla, jotta voidaan keskustella hevosesta ja sen taustoista. Sen jälkeen hänen ei välttämättä tarvitse olla paikalla, jos hevonen tuodaan hoidettavaksi harjattuna ja joku huolehtii myös sen mahdollisesta loimittamisesta, viennistä tarhaan yms. hoidon jälkeen. Erikseen voidaan sopia, että teen myös nämä toimet, mutta kannattaa huomioida, että käytetty aika
on yleensä pois hieronta-ajasta. Käsittelystä kirjoitan kirjallisen raportin, jonka omistaja/ylläpitäjä/hoitaja saa. Jos hänellä on käsittelystä kysyttävää sen luettuaan, aina voidaan jutella vielä puhelimitse tai muilla viestintävälineillä.