Etusivu

Hieronta

Taustaa

Koirahieronta

Energiahoidot

Hinnat

Yhteystiedot

Laser

Kinesioteippaus

Satulasovituskurssit

Hevoshierontakurssit

 
 

Laser-laitehoito

LASERHOITOA HEVOSILLE LASER HEVONEN

Laser-hoito on Suomessa vielä harvakseltaan käytössä oleva hoitomuoto, kun taas naapurimaassa Ruotsissa sitä käytetään hyvinkin yleisesti hevosväen keskuudessa. Hoidoissa käytettävä laite on ns. parantava laser, kun taas leikkaavia ja polttavia lasereita kutsutaan kirurgisiksi lasereiksi.

Laser-laitteen antama valo on äärimmäisen puhdasta valoa, joka monimutkaisten prosessien kautta vaikuttaa elimistöön solutasolla. Puhdas laservalo käynnistää paranemisen.

Laser-hoitoa voidaan käyttää hyvin moninaisissa tilanteissa: ihmisellä aina akneesta (iho-ongelmista) luunmurtumien aiheuttaman kivun poistoon sekä luutumisen nopeuttamiseen. Hevosilla tyypillisimmin hoidetaan:

* kiputilat
* lihasongelmat
* sidekudos- ja niveltulehdukset
* jännevammat
* krooniset ja akuutit haavat
* luunmurtumat
* luukalvotulehdus
* osteokondroosi ("irtopalat")
* selkävaivat
* iskiastyyppiset oireet
* kaviohalkeamat
* sädemätä
* kaviopaise
* rivi
* turvotukset

Olennaisimmat hyödyt laserista ovat:

* lievittää kipua ilman kipulääkkeitä
* vähentää tulehduksia ja turvotusta
* nopeuttaa vammojen paranemista (todettu nopeuttavan 40-60%)
* lyhentää toipumisaikaa.

Hoitokertoja tapauksesta riippuen tarvitaan 1-15 kpl. Hoidon kesto on tyypillisimmillään 10-30 minuuttia kerrallaan.  Laser-hoitoa ei kuitenkaan tehdä mikäli hevosella on pahanlaatuisia kasvaimia, influenssasta johtuva kuume tai se on kantavana (ei ole tutkittu riittävästi, todennäköisesti vaaratonta sikiölle). Mikäli kortisonin antamisesta on vähemmän kuin kaksi viikkoa, laser-hoitoa ei kannata tehdä, koska kortisoni estää laserin vaikutuksen.

Laser-hoito on potilaalle ja läsnäolijoille vaaratonta. Hoito ei myöskään tuota kipua hoidettavalle hoidon aikana, päinvastoin usein hevoset rentoutuvat ja jopa nukkuvat hoidon ajan. Tämä johtuu siitä, että laserhoito vapauttaa mielihyvähormoneja.

Ennen laser-hoitoa puhdistathan hevosen laseroitavat alueet huolella hiekasta ja savesta. Märkä karva ei ole este laser-hoidolle, joten vettä voi huoletta käyttää puhdistukseen ennen hoitoa!

Hoidon jälkeen hevonen voi olla hyvin väsynyt, se voi olla myös hetkellisesti kivuliaampi ja myös tuntea hyvin terveeksi itsensä ('valeterveeksi'). Kaikki nämä tilat ovat ohimeneviä, ja kertovat että reaktiota on saatu aikaan, ja tie todelliseen parantumiseen on alkanut. Hoidon onnistumiseksi tulee myös noudattaa annettuja liikuttamisohjeita.

Esimerkkejä laserhoitojen tuloksista

Käyttämäni laite on Irradia Mid-laser, joka on luokan 3B - hoitolaser.

Laser-hoitotyötäni tukee dipl. equiterapeutti Ismo Haapanen, jolla on yli 20 vuoden ammattikokemus ja laaja kokemuspohja myös laser-hoitolaitteista. Ismosta lisätietoa löydät www.horsewell.fi

 

 

Tässä hoidetaan hankosidevammaa laserin avulla. Kuvat: Tanja Malinen.